At gå Caminoen er en måde at komme tættere på os selv, hinanden og vores drømme og mål i livet
Camino de Santiago er et netværk af pilgrimsruter, der leder til Santiago de Compostela i Nordspanien. Nogle vandrer for at søge religiøs eller spirituel forståelse, og mange rejser og går på Caminoen som en slags aktiv ferie for at få luft under vingerne langt væk fra hverdagens trummerum.
Historien og kirken fortæller om Jesus´ disciple Saint James, der sejlede fra det vi kender som Israel til Spanien for at gå til Santiago de Compostela. Efter sigende blev hans jordiske rester ved senere lejlighed bragt tilbage til Santiago, hvor de i dag ligger begravet under den imponerende domkirke. Siden har utallige pilgrimme vandret i Saint James´ fodspor, og der er efterhånden etableret et stort netværk af pilgrimsruter udover Spanien, Portugal, Frankrig, Italien og flere andre europæiske lande. Også den danske Hærvej, der strækker sig ned i gennem Jylland, er forbundet til traditionelle pilgrimsruter i Tyskland osv.
I Middelalderen var det for en periode normalt at kriminelle, som et alternativ til at afsone en straf i et sort fangehul, blev dømt til at gå Camino de Santiago med simple forhold undervejs. Senere var der pest og andre problemer i Europa, og for en længere periode var det kun få, der indtog pilgrimsruterne.
I dag er ruterne i specielt Spanien og Portugal igen populære for pilgrimme og rejsende fra hele verden - alle på vej med hver deres forventninger til rejsen. De fleste vandrer for fonøjelsens skyld. Det er forholdsvis nemt at søge information om overnatningsmuligheder i forskellige prisklasser. Ruterne er generelt godt markaret, og Camino de Santiago er tilgengælig for de fleste. Man skal dog vide, at der kan være langt til den næste lille landsby. Nogle strækninger er ganske kuperede, og der kan opstå udfordringer undervejs.
Det er specielt at vandre flere dage i træk med tid til de små ting i tilværelsen, at møde rejsende fra hele verden og opleve de mange ting vi har til fælles, trods hver vores erfaringer og bagage i rygsækken.
- Her fra Finnesterre, "Verdens Ende". Buen Camino, Lasse Juhl Hansen, rejseleder og partner Camino Friend ApS
